Olen sydämellisen kiitollinen mahdollisuudesta osallistua Ammersbeckissä Hampurissa pidettyyn bibliodraamakoulutusviikkoon! Se oli upea kokemus kaikkineen ja antoi paljon. Oli uuden oppimista tekstilähtöisesti kokien, sekä erityisesti taiteen ja draaman yhdistämisen ja ulkotyöskentelyn kautta. Merkittävää oli tietenkin työskentelyn ja kokemusten jakaminen toisten eurooppalaisten kanssa.
Jos olisi mahdollista, lähtisin heti uudestaan tuollaiseen koulutukseen. Onnellisia he, jotka saavat sen kokonaan käydä! Onnellinen minäkin, joka sain taivaan ja bd-yhdistyksen lahjana tämän viikon!
Taivas ja maa olivat viisi päivää läsnä. Meille jokaiselle oli varattu nimellä merkityt omat ”taiteiluboxit.” Väripurkit, vesiastia, väritestipaperi. Huoneestamme teimme itse kukin oman ateljeemme. Ensimmäinen maalaustyö tehtiin yhteisessä tilassa, mutta muut omassa ateljeessa.
Raamatun teksti oli ensin kohta ”Jumala loi taivaan ja maan”.
Toisena päivänä etsimme ulkona paikkaa, missä näen taivaan ja maan sekä horisontin. Itselleni tuo näkymä löytyi pihalla ylhäältä alas lirisevästä purosta. Kukin meni maalaamaan näkymänsä. Sitten menimme kolmen ryhmiin, laitoimme vuorotellen yhden kuvan esille ja toiset saivat ilman puhetta antaa kuvan elää itselleen ja tehdä liikkeitä, ääntelyä sen mukaan. Sitten saivat sanallisesti kertoa mitä kuvassa näkevät. Lopuksi piti valita yksi, jonka pohjalta tehtiin esitys toisille ryhmille.
Kuvan paikkaa oli etsitty pahviset raamit käsissä, niiden kautta maisemaa katsoen, unohdin sen. Seuraavana työnä, kun kuvaa oli monin mm. edellä mainitsemieni tavoin käsitelty, mentiin raamien kanssa ateljeehen ja annettiin tehdyn kuvan puhua raamien kanssa. Kuinka kuvitan raamit tuo kuva niiden keskellä. Sitten katsottiin lattialla olevat kehyksissä olevat kuvat, siis kaikkien hiljaa ja hartaudella.
Tehtiin uusissa ryhmissä draama, joka siis etukäteen suunniteltiin. Tämän päivän uusi Raamatun kohta oli Isä meidän rukouksesta:”…myös maan päällä niin kuin taivaissa.”
Kolmas maalaustyö oli tehdä maalaus niin, että antaa maalattujen raamien puhua ja maalata niiden kanssa vuoropuhelussa.
Raamatunkohtana Ilmestyskirjan uusi maa ja uusi taivas, jota teimme myös yhdessä draamaillen niin, että rajatun alueen kulmissa oli pallit, joille vapaaehtoiset olivat nousseet tekstiä vuoroin lukemaan haluamillaan äänenpainoilla, nopeuksilla, haluamansa kohdan. Sitten kuka vain sai astua pallille tekemään samoin. Muut kulkivat alueen sisällä.
Menimme ulos jälleen uudessa pienryhmässä ja suunnittelimme dramatisoinnin tuohon Ilmestyskirjan kohtaan. Toiveena oli, että käyttäisimme erikielisiä tekstejä. Esityksistä tuli huiman upean puhuttelevia, erilaisia ja ulkoilmatoteutus teki niistä vielä erilailla vaikuttavia.
Mietin, että tämä oli hyvinkin erilaista verrattuna 20 vuotta sitten oppimaani: draamojen harjoittelut, tekstin vähäinen käyttö. Itse pidin kovasti maalaamisen ja draamojen vuorottelusta sekä tuosta, että tekstiaihe oli otettu kolmesta eri Raamatun kohdasta. Kehotyöskentelyä oli myös joka päivän alussa ja välilläkin.
Raili Ruotsalainen